Coraz bardziej rośnie świadomość wśród konsumentów dotycząca tego, jak ważna jest zdrowa dieta. To, co spożywamy, nie jest obojętne dla naszego organizmu. Wpływa zarówno na sferę fizyczną, jak i psychiczną. Sięganie po wysoko przetworzoną żywność jest prostą drogą do podupadania na zdrowiu i rozwoju przeróżnych chorób. Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem rozmaitych produktów, ale jakość wielu z nich pozostawia dużo do życzenia. Metody ich produkcji sprawiają, że na próżno jest szukać w nich wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ciekawe zdrowe jedzenie kosztuje zwykle więcej niż to przetworzone, co bardzo zaskakujące. Z lenistwa, braku czasu a czasem z powodu ograniczonego budżetu sięgamy po gotowe produkty.
Zdrowe jedzenie, czyli jakie?
Wiele osób nawet nie zastanawia się nad tym, dlaczego tylko jeden działa w całym hipermarkecie oznaczony jest jako zdrowa żywność – więcej informacji na Oliwka24 . Nasuwa się więc pytanie, czym są pozostałe produkty spożywcze? Nie trzeba być Einsteinem, żeby wysunąć prawidłowe wnioski. Spożywanie wysoko przetworzonej żywności może i jest dla wielu osób czymś smacznym i przyjemnym, ale jednocześnie bardzo destruktywnym dla zdrowia. Nie brakuje osób, które traktują swój żołądek jak przysłowiowy worek na śmieci. Później dziwią się, że zaczynają coraz gorzej się czuć i rozwijają się przeróżne choroby. Sposób odżywiania się ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o kondycję ciała i umysłu. Zaniedbując tę kwestię, prędzej czy później pojawią się tego konsekwencje.
Podczas wybierania żywności należy mieć na uwadze jakość zdrowotną produktu i jego wartość odżywczą. Znaczenie ma zwartość białka, procent tłuszczu i podaż węglowodanów. Na uwadze trzeba mieć też zawartość cukrów, witamin i minerałów. Termin przydatności do spożycia, skład i zawartość związków chemicznych to również bardzo istotne informacje. Trzeba mieć je na uwadze przy wyborze żywności. Ograniczenie podaży rafinowanych produktów i zastępowanie ich tymi jak najbardziej naturalnymi jest koniecznością, jeśli ktoś chce się cieszyć dobrym zdrowiem do późnych lat starości. W miarę możliwości powinno się sięgać po produkty, które pochodzą z ekologicznych upraw. Chodzi tutaj o jedzenie oznaczone bio, eko i organic.
Najważniejsze zasady zdrowego odżywiania:
• należy jeść regularnie, ale wystrzegać się przejadania;
• dieta powinna opierać się na jak najmniej przetworzonych produktach;
• bazować powinno się na świeżych warzywach;
• słodycze należy zastąpić owocami;
• korzystne jest ograniczenie spożycia węglowodanów na rzecz zdrowych tłuszczów;
• sięgać powinno się po dobre węglowodany złożone typu pełne ziarno, rośliny strączkowe, kasze i pseudo zboża;
• biały cukier powinien zniknąć z jadłospisu na zawsze;
• wystrzegać powinno się słodkich napojów;
• w przypadku nabiału należy wybierać ten dobrej jakości, najlepiej w postaci ukwaszonej.
Materiał zewnętrzny