Każdy dbający o swoje zdrowie człowiek wie, że warzywa i owoce są najlepszymi sprzymierzeńcami w walce o zdrowie i właściwą wagę ciała. Gdyż każde z nich poza niezbędnymi dla człowieka witaminami i minerałami posiada również błonnik. A błonnik jest włóknem pokarmowym pochodzącym z roślin i nie jest trawiony przez enzymy układu trawiennego. Błonnik przyspiesza metabolizm. Jest bardzo dobry dla osób z nadwagą, dla chorych na cukrzycę, czy miażdżycę. Ograniczyć go powinni tylko ci, którzy cierpią na choroby układu pokarmowego. Warto pamiętać, że mango, to bardzo zdrowe owoce. Można je również z powodzeniem stosować, jako substytut słodyczy. Gdyż wiele z nich ma bardzo słodki smak tak samo, jak na przykład winogron, ananas, arbuz.
Co warto jeszcze wiedzieć o mango?
Jednym z owoców, które rośnie daleko od naszego kraju, lecz mimo tego znajdują się w Polsce na półkach sklepowych jest mango. W sklepach jest też w sprzedaży . Mango jest soczystym owocem pochodzącym z najczęściej uprawianych drzew owocowych w sferze tropikalnej. W naturze rośnie tylko w Azji Południowej. Natomiast około połowa światowych uprawy pochodzi z Indii. Drugimi bardzo dużymi producentami mango są Chiny i Tajlandia. Uprawia się je także w Pakistanie i na Filipinach, lecz są to mniejsi producenci. Mango rośnie jeszcze w kilku innych krajach, lecz nie na taką skalę, jak w dwóch wyżej wymienionych. Owoce mango posiadają różną wielkość. Owoc niektórych odmian może ważyć nawet ponad 1 kilogram. Owoce mango posiadają też różne kolory. Mogą być zielone, pomarańczowe, żółte, czerwone. Owoc posiada twardą, lecz cienką skórkę i spłaszczone długie nasiona. Miąższ mango jest soczysty i aromatyczny. Owoce mango rosną na drzewach osiągających wysokość nawet do 20 metrów i są bardzo rozłożyste. Im drzewo niższe, tym odmiana szlachetniejsza. Uzyskiwane plony również są bardzo zróżnicowane, bo zależne od warunków atmosferycznych i od proporcji kwiatów męskich i obupłciowych. Czas dojrzewania owoców mango wynosi do 4 miesięcy. Dojrzałe owoce mango same spadają z drzew na ziemię. Wadą jest to, że niektóre odmiany mango charakteryzują się krótkim okresem przechowalniczym. Wynosi on najwyżej 1 miesiąc. Uprawa mango wcale nie jest prosta, gdyż jest to roślina kapryśna i trudna w uprawie. Bardzo słabo się ukorzenia. Drzewa też źle reagują na przesadzanie. Owoce mango są słodkie i tylko czasem kwaskowate. Są uniwersalne, gdyż można wykorzystywać je na różne sposoby. Mają bardzo szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Można pozyskiwać z nich sok, miąższ. Mogą stanowić składnik sosu, kiszonek, suszu, musli, konserw owocowych, albo przystawek. Nie wolno zapominać o tym, że mango dostarcza naszemu organizmowi potasu, sodu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, witaminy A, B2, B2, B6, B12, C, PP. Oraz posiada błonnik i kwas foliowy. Mango, to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców na świecie. Dlatego warto po niego sięgać przy każdej okazji. Poza tym nie jest to owoc zbyt kaloryczny. Każdy może pozwolić sobie na zjedzenie przynajmniej 100 g. tego owocu. Gdyż w 100 gramach posiada on tylko 60 kalorii.